Experts

Intro expertkaarten

In deze rubriek vind je meer gedetailleerde informatie over het weer in Europa en de rest van de wereld. Onze expertkaarten geven technische informatie over diverse meteorologische onderwerpen. Op deze intropagina vind je een toelichting op deze expertkaarten.


Eenvoudige kaart
Weerkaart Europa

Expertkaarten
MOS MeteoVista
GFS
HiRLAM

MeteoVista - MOS

Het MeteoVista Model Output Statistics (MeteoVista - MOS) berekent meteorologische parameters door statistiek, het Global Forecast System (GFS) en het High Resolution Limited Area Model (HIRLAM) te combineren. Aan de hand van de gegevens van het GFS, HIRLAM en de waarnemingen uit het verleden wordt gekeken hoe de relatie tussen de gegevens is. Hierdoor kan het weer nog beter en nauwkeuriger voorspeld worden. Elk uur kan dit model worden geüpdatet met nieuwe waarnemingen. Op de korte termijn zijn de waarnemingen veel beter dan het GFS en HIRLAM model, omdat ze beter rekening houden met kleine verschillen in het lokale weer.

GFS

Het Global Forecast System (GFS) model is ontwikkeld door de National Oceanic and Atmospheric Administration, het weerinstituut van de Verenigde Staten. GFS is een grootschalig numeriek model wat meteorologische parameters berekent op basis van dynamische wiskundige vergelijkingen. Het model wordt vier keer per dag bijgewerkt en kan tot 16 dagen vooruit een weersverwachting maken. Je vindt hier verschillende meteorologische parameters zoals temperatuur, luchtdruk, neerslag en wind. Aan de hand van deze parameters kunnen meteorologen zien hoe het weer zich gedraagt en wat er de komende dagen verwacht kan worden.

HiRLAM

Het High Resolution Limited Area Model (hoog resolutie beperkte oppervlakte model) is in samenwerking gemaakt met een aantal Europese meteorologische instituten, waaronder het Nederlandse KNMI. Het is, net als het GFS, een numeriek model op basis van dynamische wiskundige berekeningen. De resolutie (de mate van inzoomen) is veel hoger en daarom kan dit model meer details in de verwachtingen geven.